Петък 24 Май 2024

Търсене в този сайт

Посетете ни във Fb и You Tube

FasebookПоследвайте ни в YouTube.

Хостингът за проекта на този сайт е осигурен от СуперХостинг.БГ

Благодарим на СуперХостинг.БГ за подкрепата и спонсорство на уеб сайта ни! Асоциация Хипофиза
Рейтинг
УжаснаОтлична 
Share

Лого на Асоциация ХипофизаАСОЦИАЦИЯ „ХИПОФИЗА“     

гр.Варна ул.“Братя Георгиевич“ 36 ет.4 оф.12 тел:088932416

www.pituitary-bg.com email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 
 


 ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

 Заради недофинансираната клинична пътека, пациенти с тумори на хипофизата остават без достъп до лъчелечение

Тема: Лъчелечение или лъчеувреждане за болните с тумори на хипофизната жлеза?
Участници: Ваня Добрева - Председател на Асоциация Хипофиза
                     Проф Хаджиева-УМБАЛ"Царица Йоанна- ИСУЛ", председател на Гилдията на лъчетерапевтите.

                     д-р Румен Лазаров - началник отделение по лъчетерапия в болница Токуда
                    Д-р Стойчо Кацаров - Председател на ЦЗПЗ
                    Анели Чобанова - адвокат, ЦЗПЗ

 Около 3500 души в момента у нас страдат от доброкачествени образувания на хипофизната жлеза. От тях около 750 са с диагноза акромегалия, 950 с хормононесекретиращи тумопри и  1500 – с пролактином и още около 300 имат установена болест на Кушинг.

Около 20% от тези хора подлежат на високоспециализирано лъчелечение и радиохирургия  Всяка година се появяват по около 30 нови случая, които подлежат на подобна терапия. Това са тежките случаи при които операцията е невъзможна или неуспешна и които не се влияят от лекарства.  В рамките на проекта за модернизация на центровете по онкология по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, предстои в българските болници да заработят още  13 модерни апарата. Въпреки наличието на апаратура  и в момента обаче, високоспециализираните процедури не се извършват в България. Причината – според специалистите - е, че съществуващите в момента клинични пътеки за лъчетерапия са много ниско остойностени, и колкото по-сложна е извършваната дейност, толкова по-големи загуби за болницата генерира тя.

Затова пациентите с тумори на хипофизата настояват за реално остойностяване на дейностите по лъчелечение и радиохирургия, съобразно със стойностите, препоръчани от експертите в тази сфера.

Българските пациенти търсят възможност за качествено лъчелечение извън страната. Най-честата дестинация е Турция, където официалната цена за лечение с кибернож е 7000 евро. За лечението на един пациент обаче – наред с необходимите разходи за изследвания и престой – са необходими не по-малко от 10 000 евро. Българската държава от своя страна в момента заплаща лъчелечение по четири клинични пътеки на следните стойности:

 Код – КП     Наименование на клиничната пътека            Обем    Цена

255

Ортоволтно перкутанно лъчелечение и мeтаболитна брахитерапия с високи активности

3 952

665

256

Метаболитна брахитерапия с ниски активности

217

327

257.1

Конвенционална телегаматерапия и брахитерапия със закрити източници

4 052

640

257.2

Триизмерна конвенционална телегаматерапия и брахитерапия със закрити източници

1 900

1 100

258.1

Високотехнологично лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания

3 791

1 850

258.2

Модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания

95

3 000

 

За пациентите с тумори на хипофизата качественото лъчелечение може да означава излекуване. Изследване на Станфордския университет, потвърдено от международната практика показва, че лечението с кибернож дава възможност на 44% от приложилите го да достигнат пълна ремисия и да спрат лечението си. Това означава не само здраве за пациентите, но икономии за държавата – в момента НЗОК заплаща  скъпоструваща терапия за болните от акромегалия които не успяват да достигнат до медикаментозна ремисия (като единствено достъпно лечение)  – терапия, която – при липсващото качествено лъчелечение у нас – може да бъде доживотна.  

Лъчелечението със старата, налична у нас и по-малко разходоемка апаратура от своя страна, не само не дава нужните резултати, но често усложнява състоянието на пациентите, поради тежките си странични ефекти.

Този проблем засяга в още по-висока степен страдащите от злокачествени туморни образувания с различни локации, тъй като навременно и качествено лъчелечение в тези случаи се равнява на живот, а липсата му – на смърт.

 

За повече информация: Ваня Добрева

Тел: 0889324216