Събота 13 Апр 2024

Търсене в този сайт

Посетете ни във Fb и You Tube

FasebookПоследвайте ни в YouTube.

Хостингът за проекта на този сайт е осигурен от СуперХостинг.БГ

Благодарим на СуперХостинг.БГ за подкрепата и спонсорство на уеб сайта ни! Асоциация Хипофиза

Писмо за лъчехирургия и лъчетерапия

Рейтинг
УжаснаОтлична 
Share

 

Лого на Асоциация ХипофизаАСОЦИАЦИЯ „ХИПОФИЗА“ 
гр.Варна ул.“Братя Георгиевич“ 36 ет.4 оф.12 тел:088932416

www.pituitary-bg.com email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 


          До Министъра на здравеопазването г-жа Десислава Атанасова

         До д-р Пламен Цеков  Управител на НЗОК

         До д-р Дариткова Председател на Здравната комисия в Народното събрание

      ОТНОСНО: ДОСТЪП ДО ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНО  ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕ И РАДИОХИРУРГИЯ НА ПАЦИЕНТИ С ТУМОРИ НА ХИПОФИЗАТА

Уважаеми дами и господа,

Българските пациенти  с тумори на хипофизата нямат достъп до модерни методи за лъчелечение и радиохирургия. Настояваме за реална реимбурсация на разходите за високотехнологично лъчелечение по съответните клинични пътеки.

Модулираното по интензитет лъчелечение и радиохирургията   се използват при случаи на неуспех на оперативното лечение и при болни с тумори на хипофизата с противопоказания за извършване на хирургично лечение.  Този вид терапия обаче е недостъпен за българските пациенти. В момента нито един лъчетерапевтичен център не предлага тези уникални методи. Това е изключително прецизна и поради това 3-4 пъти по-трудоемка дейност, изискваща участие на голям екип професионалисти и сериозни разходи за болницата. Клиничните пътеки са недофинансирани, което прави техниката неизползваема.

За да получат необходимото лечение пациентите с тумори на хипофизата са принудени да посещават центрове в Турция, където заплащат сумите от 10 000 (десет хиляди) евро за курс лъчетерапия или радиохирургия. Разходите за престой и пътуване допълнително натоварват пациента и неговите близки.  Сумата е непосилна , тъй като по-голямата част от страдащите от години са в тежко здравословно състояние и се издържат с пенсия за инвалидност от 126 лева.  До момента нито един пациент над 18 години с тумор на хипофизата  не е получил финансиране  от НЗОК и Комисията за лечение в чужбина за лъчетерапия или радиохирургия в чужбина.

В случай, че решат да се подложат на лъчелечение  в България, бива облъчен част от главния мозък на пациента, което не само че не решава проблема, но е свързано с когнитивни и други мозъчни разстройства.

Български пациенти с акромегалия са били успешно лекувани с гама нож още преди 18 години в бившата социалистическа Чешка република. Недопустимо е до този момент това лечение да не е достъпно в България. Прилагам изследване на Станфордския университет, според което 44 % от преминалите лечение с кибернож достигат до пълна ремисия. В момента в България пациентите в тежко състояние се подържат със скъпоструващо лечение, с което не достигат до ремисия.

Достъпът до лъчелечение и радиохирургия е важен и за болните с онкологични заболявания, които в момента също са лишени от този вид животоспасяващо лечение, а за достъпната терапия нерядко чакат повече от 4 месеца.

 

Настояваме за РЕАЛНА РЕИМБУРСАЦИЯ НА разходите за високотехнологично лъчелечение по КП 257.2  Триизмерна високо-технологична телегаматерапия и КП 258.2 Модулирано по интензитет лъчелечение и радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания, която ще даде възможност закупената техника да функционира и пациентите да се лекуват.

 

 

                                                                                                

   Дата:                                          С уважение:  .............................

05.11.2012 г.                                                     /Ваня Добрева/

 

Отговорът на НЗОК, прочетете тук !